Wątróbka w musztardzie, sałatka z rukolą i czerwoną papryką.

Składniki na 4 osoby:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • szczypta chilli
  • szczypta pieprzu
  • sól (osobiście daję ok. 1/4 łyżeczki, bo musztarda jest sama w sobie słona)
  • oliwa z oliwek

Cebulkę podsmażyć na złocisty kolor na oliwie z oliwek. Dodać wątróbkę i smażyć przez ok. 5 min. (wcześniej zwykle zostawiam wątróbkę namoczoną w mleku w lodówce na ok. godzinę).  Na końcu dodajemy musztardę i pozostawiamy na chwilkę pod przykryciem na wolnym ogniu. Na końcu doprawiamy pieprzem, solą i chilli do smaku.

Sałatka:

  • 80 g rukoli
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • czarne oliwki (pokrojone na połówki – ile kto lubi ;))
  • sos winegret

Sos winegret

  • 1 łyżka soku z cytryny (można użyć octu winnego)
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Miód wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz, na końcu wlać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.

Reklamy

One response to “Wątróbka w musztardzie, sałatka z rukolą i czerwoną papryką.

  1. Usually I don’t learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s