Zapiekanka z makaronu i szpinaku

Składniki (4 porcje):

  • makaron (paczka – ksztat bez znaczenia – ja najbardziej lubię farfalle lub tagliatelle)
  • szpinak (najlepiej mrożony, rozdrobniony –  paczka)
  • 1 mała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • śmietanka 18%
  • serek topiony śmietankowy
  • ser żołty do posypania (dowolny gatunek)
  • odrobina oliwy z oliwek
  • chili
  • pieprz
  • sól

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, podsmażyć na niej cebulkę i czosnek.Dodać szpinak, poddusić, dodać przyprawy. Na koniec wrzucić kostkę serka topionego i poczekać aż razem ze szpinakiem utworzy jednolitą masę.

Ugotować makaron, tak by był jeszcze twardy. W naczyniu żaroodpornym umieścić warstwę makaronu, następnie wylać sos szpinakowy i przykryć pozostałą częścią makaronu. Na końcu polać całość śmietanką i posypać serem żółtym. Włożyć do piekarnika na ok. 15 – 20 min. w temp. 180 st.

Najlepiej smakuje z lampka czerwonego wytrawnego wina.

Smacznego!!!

Reklamy

One response to “Zapiekanka z makaronu i szpinaku

  1. Pingback: Naleśniki a`la lasagne | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s