Spagetti z sosem pomidorowym

Na dziś jedno z najprostszych, a zarazem najpopularniejszych dań wzorowanych na kuchni włoskiej – spagetti z sosem pomidorowym (nieco różni się od tradycyjnego sosu bolognese). Akurat jesteśmy w sezonie pomidorowym, więc tych przepysznych i zdrowych warzyw nie brakuje. Ja wykorzystałam dziś pomidory z przydomowej hodowli teścia. Są nieporównywalnie bardziej aromatyczne i smaczniejsze niż te sklepowe.

Składniki (4 osoby):

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe)
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 6 średnich pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • sól, pieprz, bazylia, ostra papryka, liść laurowy
  • 500 g makaronu spagetti

Cebulkę podsmażyć na złocisty kolor na oliwie z oliwek. Dodać czosnek (pokrojony bardzo drobno lub przeciśnięty przez praskę). Wrzucić liść laurowy, łyżeczkę ostrej papryki. Dodać mięso i lekko podsmażyć, wlać bulion i czerwone wino. Dorzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić  ok. 40 min. Doprawić solą, pieprzem i dodać świeżą lub suszoną bazylię.

Gotowe danie można posypać parmezanem lub innym gatunkiem sera.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s