Zupa krem z dyni i pesto

Składniki:

  • 1,5 kg dyni (w moim przypadku była to połówka średniej wielkości dyni)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 -2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku (jeśli ząbki są duże wystarczą 3 ząbki, ja używam czosnku z własnego ogródka więc jest niewielki)
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 2 kostki rosołowe (drobiowe) rozpuszczone w 1 L gorącej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • suszona papryczka chillli (pokruszona)
  • 2 łyżki pesto
  • kozi ser

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulkę, dodać ząbki czosnku w całości. Podsmażyć, po czym dodać obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię. Delikatnie podsmażyć i zalać wywarem, dodać chilli. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie i zblendować na gładką masę. Dodać przyprawy  i pesto. Dokładnie wymieszać. Podawać posypane odrobiną koziego sera.

Reklamy

One response to “Zupa krem z dyni i pesto

  1. Pingback: Makaron z sosem z dyni i papryki « Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s