Ciasto francuskie z jabłkami

Ostatnio próbuję testować Halogen Oven, który dostaliśmy od rodziców, jako że na naszym studenckim mieszkaniu brak piekarnika 😉 Zapiekanki z makaronu itp. rzeczy da się w tym zrobić. Z ciastami trochę gorzej – nieudane próby z ciastem drożdżowym skutecznie odstraszyły mnie od wypieków w tym urządzeniu –  ale to może ja nie potrafię go używać 😉 Bądź, co bądź zaczynam nabierać wprawy i tym razem padło na próbę z ciastem francuskim.

Ciasto niestety kupione, niemniej jednak bardzo dobre. Ciasto pociąć należy na kwadraty. Na środek dajemy łyżkę nadzienia z jabłek i sklejamy dwa naprzeciwległe brzegi. Posypać odrobiną cynamonu.

Nadzienie:

  • 5  jabłek
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • kardamon 1/4 łyżeczki
  • 2 łyżki miodu (jeśli lubicie bardzo słodkie rzeczy to można jeszcze dodać trochę cukru – słodkość w przypadku tego przepisu – sprawa indywidualna ;))
  • 2 łyżki masła

Jabłka pokroić w kostkę  (ok. 1,5 cm), podsmażyć na maśle, jak tylko delikatnie zmiękną dodać miód, cynamon i kardamon – można nakładać na kwadraciki z ciasta francuskiego.

Jeśli chodzi o to ile piec – w piekarniku 200 stopni przez około 15 minut (aż będą złote), w „oven`ie” piekłam w 200 st. przez nieco ponad 10 min.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s