Pizzetki z ciasta francuskiego

Dziś maleńka przekąska – wymyślona na potrzebę chwili – tzn. wrzucam co jest w lodówce – na szybko, żeby zdarzyć na wymyśloną w ostatniej chwili posiadówę ze znajomymi:)

No więc co było w lodówce 😉 – składniki na ok. 12 pizzetek wielkości ok. 8/8cm:

  • mrożone ciasto francuskie
  • 1 czerwona papryka
  • cebula (1)
  • czosnek (4 ząbki)
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Ciasto odmrażamy – po odmrożeniu tniemy na kwadraty ok. 8/8 cm.

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę i czosnek  – dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, startą na grubej tarce cukinię (ścieramy całą, razem ze skórką – należy odciąć tylko końcówki – ważne: musi to być młoda i niewielka cukinia – z dużej trzeba wyciągnąć pestki). Na koniec wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki. Wszystko dusimy aż warzywa zmiękną – doprawiamy. Wykładamy farsz na środek kwadratów z ciasta francuskiego (ok. 1-2 łyżki – zależy czy lubicie dużo dodatków :)). Można posypać serem żółtym. Pieczemy ok. 15 min w 200 st. – aż ciasto się zezłoci. Najlepsze na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego, ale na zimno również były rozchwytywane.

Reklamy

3 responses to “Pizzetki z ciasta francuskiego

  1. Uwielbiam takie sprzątanie lodówki, szczególnie takie pyszne sprzątanie, ostatnio używam ciasta w wersji light(linessa z lidla), zawsze to mniej kalorii:)

    • Jest jakaś różnica w smaku, pieczeniu tego cista light w stosunku do tradycyjnego? Sama nie próbowałam wersji light ciasta francuskiego, więc jestem ciekawa jak wasze wrażenia z mniej kalorycznej wersji.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s