Makaron z sosem z dyni i papryki

W związku z tym, że ostatnio gustujemy z mężem w zupach kremach – zrobiłam nadmiarowe ilości zupy z dyni. By się zupka nie zepsuła umieściliśmy bardzo gorącą w słoikach, które odwróciliśmy do góry dnem. Jak „wciągną” zakrętkę to znak, że będziemy te pyszności mogli trzymać kilka dni w lodówce.

Wracając więc do tematu dzisiejszego posta – część zupy (ok. 300 ml)  użyłam jako bazy sosu.

Zupa z dyni jak w przepisie  (tym razem nie dodawałam pesto i koziego sera)

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.):

  • 400 ml kremu z dyni
  • 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta paryka
  • 3 średnie pomidory bez skóry
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka tymianku
  • oliwa z oliwek

Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek, dodajemy mięso. Paprykę kroimy w kostkę – dorzucamy do mięsa i zalewamy winem. Chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidorki, zalewamy kremem z dyni i gotujemy jakieś 25 min. Dodać przyprawy i dusić aż sos się zredukuje i będzie gęsty.

Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu.

SMACZNEGO!!!

Tymianek zebrany w ogrodzie teściów – aromat jest boski 😉

Reklamy

4 responses to “Makaron z sosem z dyni i papryki

    • U nas ostatnio dynia co 3 dzień – próbujemy na wszystkie sposoby – trzeba korzystać póki jest dostępna:) Na jutro planuję jakieś słodkości z dynią w roli głównej:)

  1. Pingback: Naleśniki a`la lasagne | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s