Ciasto francuskie pod beszamelem z sosem pomidorowym, bakłażanem i pieczarkami

Niekończąca się ilość przepisów z ciasta francuskiego.  Jak na razie dobra passa ciasta w mojej kuchni nadal trwa.

Dzisiejszy przepis modyfikuję za każdym razem – zmieniam składniki, wymieniam smaki.

Bazą jest oczywiście ciasto francuskie – 3 warstwy (pierwszą zwykle podpiekam ok. minuty w piekarniku, zanim dołożę pozostałe składniki.

Kolejnym nieodzownym składnikiem jest sos beszamelowy:

Oprócz tego potrzebujemy:

  • 500g mięsa mielonego (może być mieszane wołowo-wieprzowe)
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 dużych pomidorów
  • 1 średni bakłażan
  • 300 g pieczarek
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • chilli
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie

Mięso podsmażamy na oliwie oliwek z cebulką i czosnkiem. Dodajemy pomidory bez skórki i doprawiamy (chilli, gałka, zioła, sól, pieprz, cukier).

Na osobnej patelni delikatnie z obu stron podsmażamy bakłażana (wydrążamy środek bakłażana i kroimy w krążki razem ze skórą) na oliwie z oliwek. Po podsmażeniu odsączamy nadmiar oliwy na papierowym ręczniku.

Na oliwie, która została po smażeniu bakłażanów podsmażamy z cebulką pieczarki (doprawiamy solą i pieprzem).

Teraz zostało już tylko ułożyć warstwy:

1  warstwa: ciasto francuskie (w żaroodpornym naczyniu, foremce, które nasmarowaliśmy wcześniej tłuszczem  układamy ciasto tak, by brzegi formy były nim także pokryte)

2 warstwa: bakłażany ułożone obok siebie dość ciasno, na nie wykładamy podsmażone pieczarki

3 warstwa: ciasto francuskie

4 warstwa: mięso z sosem pomidorowym

5 warstwa: ciasto francuskie

6 warstwa: beszamel

7 warstwa: jeśli ktoś lubi, można posypać serem żółtym

Advertisements

One response to “Ciasto francuskie pod beszamelem z sosem pomidorowym, bakłażanem i pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s