Sos beszamelowy

Składniki:

    • 1,5 szklanki mleka
    • ok. 2 łyżki (1/4 kostki masła)
    • 2 płaskie łyżki mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 – 1/2  łyżeczki pieprzu
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i robimy coś w rodzaju zasmażki – musimy tak wymieszać by nie zostały grudki mąki. Dolewamy mleko (najlepiej letnie) – mieszamy, aż uzyskujemy jednorodny sos. Doprawiamy i  podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Uważajcie, żeby nie przypalić!

6c

Advertisements

7 responses to “Sos beszamelowy

  1. Pingback: Ciasto francuskie pod beszamelem z sosem pomidorowym, bakłażanem i pieczarkami « Kuchcikownia·

  2. Pingback: Zapiekanka z ziemniaków z mięsem « Kuchcikownia·

  3. Pingback: Naleśniki a`la lasagne | Kuchcikownia·

  4. Pingback: Canelloni z mielonym mięsem, cukinią i papryką | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s