Pikantna zupa z cebuli

Składniki:

  • 6-7 cebul (nie za dużych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 2 litry bulionu warzywnego/ 2 kostki rosołowe rozrobione w 2 L wody
  • 1 papryczka pepperoni
  • kilka ziarenek kolendry
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulkę pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dorzucić całe ząbki czosnku, marchewkę pokrojoną w talarki, papryczkę. Zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę. Gotować ok. 20 min.  Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy i zblendować wywar. Jeszcze kilkanaście minut podgrzewać na małym ogniu, by nieco zagęścić zupę.

Najlepiej podawać z grzankami (pokroić chleb w kostkę, wrzucić na suchą patelnie, lekko zarumienić, delikatnie polać oliwą z oliwek i posypać czosnkiem pokrojonym w bardzo cieniutkie płatki; podsmażyć jeszcze chwilkę; odsączyć nadmiar oliwy na ręczniku papierowym).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s