Tiramisu

Tiramisu – nazwa wywodząca się z włoskiego tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, lub tirami sù, czyli poderwij mnie. Jeden z moich ulubionych deserów. Delikatny, rozpływający się w ustach, z idealnie uzupełniającymi się smakami kakao, mascarpone i odrobiny amaretto.

Jeśli robimy tiramisu,  warto zadbać o składniki dobrej jakości.  Jest to dość drogi deser. Sama nie robię go często mimo, że jest obłędnie pyszny, zwłaszcza ze względu na kaloryczność.

Składniki:

  • 500 g  mascarpone
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • biszkopty (najlepiej podłużne)
  • kakao
  • 50 ml amaretto/koniaku/kahlua (wybierzcie swój ulubiony alkohol, ja dodaję whisky Chivas Regal i przyznaje bez bicia – więcej niż 50 ml:))
  • ok. 1,5 szklanki kawy (2 spore łyżki prawdziwej, najlepiej świeżo zmielonej kawy)

Przygotowanie:

  1. Żółtka ubijamy z cukrem na parze. Musimy uzyskać bardzo gęsty kogel-mogel. Odstawiamy, żeby ochłodzić masę do temperatury pokojowej. Teraz wcieramy mascarpone. Dodajemy po trochę i mieszamy.
  2. Teraz pora przygotować „coś” do maczania biszkoptów. Kawę odcedzamy, by uzyskać klarowny roztwór, dodajemy do niego alkohol (jeśli jest to alkohol typu whisky, dodaję łyżeczkę cukru).
  3. Na dno naczynia, w którym będziemy robić tiramisu, kładziemy warstwę biszkoptów. Każdy nasączamy chwilkę w roztworze, ale nie za długo, by się nie rozpadły.
  4. Na biszkopty wykładamy połowę masy z mascarpone. Rozsmarowujemy równo i posypujemy kakaem.
  5. Nakładamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
  6. Wykładamy resztę masy i znowu posypujemy kakaem.

Wkładamy do lodówki i cierpliwie czekamy, aż dobrze się schłodzi (najlepiej 2-3h).

I to by było na tyle. Pozostało tylko spałaszować i cieszyć się smakiem tiramisu.

Reklamy

3 responses to “Tiramisu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s