Masło ziołowe

W Krakowie mamy spory problem z dostępem do standardowego piekarnika – w zasadzie jeśli coś piekę, to w Halogen Oven. Dlatego, jak tylko mamy okazję pojechać do rodziców, męczę mamę, żeby upiekła świeży chleb (jak tylko zdobędę przepis, to się nim podzielę ;)), bo marne szanse, by udało mi się go upiec w tym mini piekarniczku.

Chlebek bardzo z małżonkiem lubimy, zwłaszcza taki jeszcze ciepły, z chrupiącą skórką, najlepiej z samym masłem. W związku z tym, ostatni nasz pobyt w domu zakończył się serwowaniem świeżutkiego chlebka z masłem ziołowym. A masełko zrobiliśmy tak:

  • kostka masła
  • łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w bardzo drobną kostkę
  • można dodać drobno posiekaną papryczkę pepperoni, jeśli lubicie ostre

Wszystko razem mieszamy, na jednolitą masę i smarujemy chlebek.

Pozdrawiam

Advertisements

One response to “Masło ziołowe

  1. Pingback: Zapiekanka z ziemniaków z mięsem « Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s