Zapiekanka z ziemniaków z mięsem

Ziemniaczki zapiekane z mięsem mielonym pod beszamelem.

1. Ziemniaki

  • ziemniaki (pokrojone w cienkie plasterki) – ilość zależna od tego ile warstw chcecie zrobić – ja użyłam ok 12 średnich ziemniaków (porcja dla 4 osób)
  • masło ziołowe
  • 1/2 dużej cebuli

Plasterki ziemniaków układamy w naczyniu. Każdą warstwę delikatnie smarujemy masłem i posypujemy cebulą (pokrojoną w piórka). Tak układać ok. 4 warstwy.

2. Sos z mięsem

  • 500 g mięsa mielonego (karczek wieprzowy)
  • kostka rosołowa rozrobiona w 1,5 szkl. wrzątku
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory bez skórki
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru

Mięso podsmażamy na oliwie z cebulką i czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, pomidory, startą na drobnej tarce marchewkę, pepperoni i dolewamy bulion. Dusimy ok. 20 min. Dodajemy przyprawy, przecier i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Wylewamy sos na ziemniaki. Układamy jeszcze dwie warstwy ziemniaczków.

3. Beszamel

Wylewamy go na sam wierzch zapiekanki.

Całość pieczemy w piekarniku w ok 180 st. C przez ok. 45 min.

Reklamy

2 responses to “Zapiekanka z ziemniaków z mięsem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s