Drożdżowiec ze szpinakiem i mozzarellą.

  • 150 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru

Mieszamy w kubeczku powyższe składniki.

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 jajka

Mąkę połączyć z jajkami, roztworem drożdży, solą. Wyrobić, na koniec dodać masło i dalej wyrabiać (można masło rozpuścić i dodać ostudzone). Odstawić do wyrośnięcia.

Farsz:

  • 250 g mozarelli
  • pół paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chilli

Szpinak podsmażyć na oliwie z cebulką i czosnkiem, doprawić i odstawić do wystygnięcia. Mozarellę pokroić w paski.

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części. Rozwałkować 1 część – na środek, wzdłuż ciasta nałożyć ostudzoną masę szpinakową i zawinąć. Tak samo zrobić  z 2 częścią. Do 3 dodać tylko mozarellę.

Każdy rulon z ciasta układamy w kolejności szpinak-mozarella-szpinak w blaszce. Zostawiamy jeszcze na chwilę w ciepłym miejscu, żeby jeszcze trochę wyrosło. Po górze smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Temp 180 st. na 30-40 min.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s