Drożdżowe babeczki z dżemem z żółtych renklod

  • 150 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru

Mieszamy w kubeczku powyższe składniki.

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 3 jajka

Mąkę połączyć z jajkami, roztworem drożdży, solą, cukrem. Wyrobić, na koniec dodać masło i dalej wyrabiać (można masło rozpuścić i dodać ostudzone). Odstawić do wyrośnięcia.

Do foremek silikonowych do muffinek nakładamy ciasto drożdżowe. Do środka łyżeczką wciskamy trochę dżemu. Zalepiamy ciastem, takżeby dżem był w środku babeczki. Po górze posypujemy odrobiną cynamonu i posypujemy odrobiną cukru plus pół łyżeczki masła/margaryny  – wkładamy do piekarnika. Temp 180 st. Ciężko powiedzieć na ile. Ja po niecałych 20 min. sprawdziłam wykałaczką czy są upieczone, a piekłam je w halogen oven – niestety nieco za bardzo spiekłam wierzch babeczek.

Reklamy

One response to “Drożdżowe babeczki z dżemem z żółtych renklod

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s