Zupa z soczewicy

Składniki:

  • 3 szklanki rosołu z indyka (gotowany na szyi indyczej)
  • 2 garście brązowej soczewicy (wcześniej moczonej w wodzie ok. 30 min)
  • szklanka soku pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 małego selera
  • 1 mała pietruszka (korzeń)
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 cebula (delikatnie przyrumieniona na płytce – jak do rosołu)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Do rosołu dodajemy soczewicę i pozostałe warzywa, kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy aż soczewica będzie miękka. Dodajemy sok pomidorowy, pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę. Miksujemy blenderem, na koniec doprawiamy solą. Można podawać z łyżeczką kwaśnej śmietany.

Reklamy

2 responses to “Zupa z soczewicy

  1. Pingback: Zupa z soczewicy brązowej II | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s