Piankowe trio

Kolejny deser z serii „pianka”. Jest lekki, pyszny i naprawdę świetnie poprawia nastrój. Na listopadową chandrę działa znakomicie.

Jako foremki wykorzystałam silikonowe naczynka do muffinek. Wyszło ich 10 (ale może wyjść więcej – zależy jak wysoką warstwę galaretki zrobicie.

  • 0,5 L śmietany 30%
  • 1 czekolada mleczna
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 250 g mascarpone
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 spora łyżka żelatyny spożywczej w 1/2 szkl. gorącej wody

Czekoladę stapiamy, dodajemy łyżeczkę ciepłej wody i łyżkę śmietany kremówki. Topimy nad gorącą parą. Po uzyskaniu jednolitej struktury dodajemy żółtko – UWAGA, żeby nie ścięło się żółtko. Musimy uzyskać idealnie gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia.

W osobnym naczyniu (ja robię to w garnku ustawionym na gorącej parze) ucieramy 2 żółtka z cukrem trzcinowym – na gęstą masę (jeśli jak ja, robicie to na ciepło – uważajcie by nie ściąć żółtek). Odstawiamy aż do uzyskania temp. pokojowej. Następnie ucieramy z serkiem mascarpone (dodajemy po trochę serka, żeby masa pozostała gęsta.

Ubijamy kremówkę. Kilka łyżek dodajemy do masy mascarpone. Do reszty dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowujemy galaretkę. W międzyczasie robimy roztwór żelatyny, który musi się ochłodzić (po wystudzeniu część dodajemy do czekoladowej masy, cześć do mascarponowej.

W foremkach umieszczamy trochę galaretki, gdy się lekko zetnie dodajemy czekoladową masę (ważne żeby żelatynę dodać do masy w momencie, kiedy galaretka zacznie się już w foremkach ścinać, gdy dodamy jej za wcześnie masa czekoladowa i mascarpone zetną się i niż zdążymy je wyłożyć do foremek). Po ścięciu się masy czekoladowej pora na mascarpone. Deser wkładamy do lodówki.

Smacznego dla wszystkich łasuchów:)

Advertisements

2 responses to “Piankowe trio

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s