Wołowina w białym winie i pesto

Porcja dla 2 osób (duża)

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1,5 szkl. białego wina
  • 6 ziarenek kolendry
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczka chili
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • łyżka oliwy truflowej
  • 2 łyżki pesto (zielone z bazylii i orzeszków piniowych)
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1,5 łyżki suszonej szałwii
  • 3 ząbki czosnku

Wołowinę kroimy w kostkę. Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę. Mięso w zalewie odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i dusimy aż do miękości na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i ewentualnie pieprzem. Podawałam z ryżem, a dla mnie była porcja z sałatką ;).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s