„Bezkostny” kurczak w piwie, nadziewany suszonymi śliwkami i prażonym słonecznikiem

k4

Składniki:

  • kurczak z wyjętym szkieletem kostnym
  • 1 średnia cebula
  • szklanka piwa
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka (korzeń)
  • 1/2 malutkiego selera (korzeń)
  • liść włoskiej kapusty
  • odrobinę natki pietruszki (w całości)
  • sól, pieprz czarny
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • kilka ziarenek kardamonu
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka oleju ryżowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • garść prażonego słonecznika łuskanego
  • 1 bułka pszenna
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • pół łyżeczki ziaren kardamonu
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 2 ziela angielskie
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól
  • 5-6 śliwek suszonych (można wcześniej namoczyć w kieliszku brandy)

Z kurczaka wyciągamy kości, nacieramy go solą i pieprzem wewnątrz. W blenderze umieszczamy jajko, namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, 1/2 cebuli, zioła prowansalskie, słonecznik, pieprz, szczyptę soli, chilli, paprykę słodką, , kardamon, pół łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego, 2 ziela angielskie – wszystko to miksujemy na gładką masę, którą wypychamy kurczaka. Przez środek wkładamy  w rządku 5-6 większych suszonych śliwek. Kurczaka zaszywamy.

Do grubego, najlepiej ceramicznego naczynia z pokrywką nalewamy olej ryżowy i oliwę. Dodajemy cebulkę pokrojoną w talarki i podsmażamy. Dorzucamy 2 liście laurowe, kilka ziarenek kardamonu,  ziarenko ziela angielskiego, a po chwili wkładamy do naczynia kurczaka. Delikatnie podsmażamy, dorzucamy warzywa pokrojone w słupki, natkę pietruszki (można dodać liść włoskiej kapusty) i zalewamy szklanką piwa. Dusimy ok. 1 h na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy octu balsamicznego, sosu sojowego. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu jeszcze 30-40 min. Sos przelewamy do innego naczynia i nieco redukujemy jeśli jest za rzadki, a kurczaka podsmażamy na dużej patelni z obu stron na oleju ryżowym.

k1

k2

k3k5

Reklamy

2 responses to “„Bezkostny” kurczak w piwie, nadziewany suszonymi śliwkami i prażonym słonecznikiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s