Sylwestrowy śledzik z pijaną śliwką

sledz3

 

Szybka przystawka na sylwestra 😉 W dodatku w wersji lekko %.

Będzie potrzebować:

  • śledzie matjasy (w moim przypadku z Lisnera) – w ilości zależnej od tego ile sztuk koreczków chcecie zrobić – 1 koreczek = 1
  • śliwka suszona – ilość taka sama jak śledzi + 4 sztuki
  • wódka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • olej ryżowy

Śledzie moczymy przez noc w zalewie (przegotowana woda (2 szklanki), 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, łyżeczka octu – studzimy i zalewamy śledzie).

Śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na 2 godziny.

Cebulkę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju ryżowym (w ilości takiej by cała skrojona cebula na patelni była przykryta na 1/2 wysokości. Gdy się zrumieni dodajemy przecier pomidorowy, keczup, musztardę i cukier. Dzielimy na pół. Jedną część przekładamy do naczynia, dodajemy kardamon, ziarenka pieprzu, połowę chilli, połowę papryki i wszystko miksujemy blenderem na w miarę jednolitą masę (kawałki ziarenek początkowo mogą być twarde, ale zmiękną gdy śledzie postoją troszkę w lodówce). Do pozostałej części dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko studzimy.

Na śledziku rozsmarowujemy wewnątrz zblendowaną masę na środku dodajemy śliwkę i zawijamy – przebijamy patyczkiem żeby się nie rozleciał.

Do naczynia szklanego na dno wlewamy pozostałą cebulkę i na niej układamy śledziki (jak na obrazku poniżej) – po górze można delikatnie polać resztą sosiku z cebulki. Odstawiamy do lodówki na jakiś czas.

Smacznego !!!

sledz2

sledz1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s