Chilli con carne + ryż

chilli2

  • 500 g  mięsa mielonego (zwykle dodaję wieprzowinę, robiłam także wersję z mieloną piersią z kurczaka – tak bardziej dietetycznie ;))
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów (bez skóry)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka  papryki słodkiej czerwonej
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kostka rosołowa (drobiowa)
  • oliwa z oliwek

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, czosnek, dodajemy mięso. Gotujemy tak długo by mięso nie było surowe. Później dorzucamy puszkowane warzywa (ja staram się najpierw dodać pomidory i kukurydzę, dopiero pod koniec gotowania dodaję puszkowaną fasolę – jest na tyle miękka, że dłuższe gotowanie i mieszanie potrawy powoduje czasem, że się rozpada, a oboje z mężem lubimy to danie z całymi kawałkami fasoli), przyprawy  – i tak dusimy chwilę. Czasami zdarza się, że dorzucam kostkę rosołową do sosu.

Po ugotowaniu można jeść samo, maczając w sosie np. bagietkę. My preferujemy wersję z ryżem. Po ugotowaniu chilli, mieszam go z ugotowanym na sypko ryżem – pyszności!!! 🙂

chilli1

chilli3

Reklamy

One response to “Chilli con carne + ryż

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s