Pierś z kurczaka z farszem ze szpinaku, fasoli i kopru włoskiego

_DSF2724

Na wstępie przepraszam wszystkich odwiedzających bloga za tak długą nieobecność… Totalny brak czasu w związku z moim egzaminem spowodował, że na blogu od jakiegoś czasu nic nowego się nie pojawia. Obiecuję poprawę 😉

Ostatnio nowa dieta sprzyja coraz to nowym kulinarnym eksperymentom. Ograniczyłam do zera białe pieczywo, zredukowałam ilość tłuszczy zwierzęcych na korzyść tłuszczy roślinnych, zastąpiłam zwykły makaron pełnoziarnistym, biały ryż brązowym itd. Miejmy nadzieję, że zmniejszona kaloryczność dań i zwiększenie aktywności fizycznej pozwolą podreperować moja wagę ;). Nie myślcie tylko, że na tym blogu pojawią się już tylko same dania „light”…w końcu od czasu do czasu należy się nam posiłek, w którym kalorie nie mają znaczenia 😉 Nie popadajmy  w obsesję:)

Na dziś:

PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA

Dla 4 osób

  • pierś z kurczaka (4 średniej wielkości piersi)
  • 1 mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mały fenkuł (koper włoski)
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej
  • kilka oliwek
  • mrożony rozdrobniony szpinak (1/4 opakowania)
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów
  • pieprz, sól,
  • papryka czerwona, gałka muszkatołowa, chilli, imbir – każde po 1/2 łyżeczki
  • odrobina sosu sojowego
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina

Na oliwie z oliwek delikatnie podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek. Fenkuł kroimy dość drobno, marchewkę ścieramy na grubej tarce, dodajemy do garnka. Podduszamy ok. 15 min. Dodajemy szpinak, przyprawy (poza sosem sojowym), fasolkę, oliwki. Gotujemy aż fenkuł i marchewka będą miękkie. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rozcięte piersi i spinamy patyczkiem, by farsz nie wypadł.

Wkładamy do garnka, zalewamy pomidorami, wodą i białym winem. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, pieprz i dusimy min. 30 min. -mięso musi być mięciutkie. Sos musi się znacznie zredukować. Uważajcie, by z mięsa nie wypłyną farsz – ja włożyłam do garnka mięso tak, by rozcięcie zaopatrzone patyczkiem było na górze.

_DSF2716

_DSF2717

_DSF2724a

Reklamy

2 responses to “Pierś z kurczaka z farszem ze szpinaku, fasoli i kopru włoskiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s