Zupa z soczewicy brązowej II

 

O zupie z soczewicy już było. Przepis był dosyć bogaty w składniki, więc dziś zupa bardzo szybka, mało składników i co najważniejsze bardzo mało kalorii.

  • 3 marchewki
  • szklankę brązowej soczewicy
  • sól
  • pieprz
  • 3 papryczki chilli
  • czerwona cebula

Soczewicę moczymy w wodzie ok. 30 min. Podsmażamy cebulę na 2 łyżkach oliwy z oliwek, dodajemy marchewkę, odcedzoną soczewicę, chilli. Dolewamy wody tak by  sięgała ok. 5 cm ponad powierzchnię warzyw. Gdy soczewica będzie miękka – miksujemy blenderem (lub nie). Jeśli zupa jest za gęsta dodać jeszcze wody, doprawić solą i pieprzem.

I w sumie gotowe:) dla tych, którzy diety nie stosują można dorzucić starty żółty ser.

3sC

Advertisements

6 responses to “Zupa z soczewicy brązowej II

  1. Jest pyszna 🙂 . Zupy kremy mają u nas teraz wzięcie – mogę przemycić w nich warzywa, które moja córka w niezmiksowanych zupach wybiera ( czasami nie lubi marchewki , czasami pietruszki, ziemniakow ). Będę pamiętała o pestkach 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s