Szynka wieprzowa na kanapkę – czyli zastępujemy sklepową szynkę domową wędliną cz. I

_DSF2730

Zmiana sposobu odżywiania = zbilansowana dieta, wszystko z serii „wiesz co jesz”, czyli jak najbardziej zredukowana liczba nadprogramowych dodatków do żywności, które ze słowem „naturalne” nie mają nic wspólnego = nowe wymagania dla gotującego 🙂 Więc, żeby zdrowo żyć zaczynam zdrowo gotować (nie mówię oczywiście, że wcześniej tak nie było ;).

A oto efekty:

_DSF2729

Mięso możemy podawać na ciepło oraz na zimno. Będzie równie pyszne.

  • ok. 1 – 1,5 kg szynki wieprzowej
  • sól
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki chrzanu

Szynkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą. Robimy nożem 5 dziurek i wkładamy w każde po 2 połówki czosnku. W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie, liść laurowy, pozostałe przyprawy oraz dodajemy oliwę z oliwek. Taką mieszaniną nacieramy szynkę. Na wierzchu mięso smarujemy chrzanem, obwiązujemy następnie grubą nicią bawełnianą, żeby mięso było zbite, owijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Teraz mięso w folii wkładamy do garnka ceramicznego i dodajemy wody do ok 1/2 wysokości. I tak gotujemy ok. 1,5 godz. na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy z naczynia i studzimy w folii.

Można zrobić też tak: do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 st. wkładamy mięso nadal owinięte w folię w naczyniu żaroodpornym, zalane wodą do ok. 1/2. Pieczemy ok. 1,5 godz. (zależy jak duży jest kawałek mięsa). Wyjmujemy z pieca i studzimy w folii.

Smacznego

_DSF2725

_DSF2727

Reklamy

One response to “Szynka wieprzowa na kanapkę – czyli zastępujemy sklepową szynkę domową wędliną cz. I

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s