Piernik na szybko

Małe weekendowe odstępstwo od diety:)

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 słoiczka (ok. 100 ml) dżemu z dowolnych owoców (najlepszy z czarnej porzeczki)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki margaryny roztopionej i wystudzonej
  • przyprawa do piernika
  • 1/2 łyżki cynamonu

Jajka z cukrem miksujemy, dodajemy dżem.  Następnie dodajemy po trochę mąki z sodą na zmianę z mlekiem i roztopioną margaryną. Dodajemy przyprawy i miksujemy dalej aż do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na nasmarowaną wcześniej blachę i pieczemy w ok. 180 st. C, aż (do jak ja to nazywam) suchego patyczka (gdy po górze ładnie się zarumieni i wyroście, delikatnie nakłuwamy ciasto patyczkiem i sprawdzamy, czy nie ma na nim surowego ciasta).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s