Wieprzowina po chińsku

Przepis jest wg mnie genialny. Przynajmniej moje kubki smakowe są w pełni zaspokojone, jakkolwiek by to zabrzmiało 🙂

Przepis dostałam już jakiś czas temu od teścia. Jeszcze w czasach „studenckiej wałówki” ,  małżonek często przywoził zawekowany sos z wieprzowiną. Wystarczyło ugotować ryż i danie było gotowe. Tak więc polecam zrobić więcej i zawekować w słoiczkach, można spokojnie trzymać do tygodnia. Jeśli dłużej, to wolę słoiczek umieścić w zamrażarce.

Przepis:

  • 500-700 g wieprzowiny (np. kotlet, polędwica) – tak naprawdę przepis idealnie będzie pasował również do wołowiny
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 kostka rosołku wołowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego łagodnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ostrego
  • pieprz
  • 1-2 łyżki cukru na karmel
  • można dodać 1 zieloną paprykę

 

Do garnka lub woka wlewamy olej ryżowy i wsypujemy pokrojoną cebulkę – podsmażamy. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w kostkę, Smażymy kilkanaście minut.  W 1/2 litra przegotowanej wody  rozpuszczamy kostką rosołową i dodajemy do garnka z wieprzowiną. Dodajemy pokrojony seler naciowy, sos sojowy  i ewentualnie paprykę. Przykrywamy naczynie i dusimy 30-45 min.

Karmel: cukier wsypujemy na sucha patelnie, karmelizujemy i dolewamy odrobinę wody.  Wlewamy karmel do wieprzowiny. Odkrywamy przykrywkę, by nieco zredukować sos (10-15min.). Dodajemy pieprz. Kostka rosołowa jest wystarczająco słona, więc soli nie trzeba już dodawać.

Ja jak zwykle dorzuciłam swoje 3 grosze, a mianowicie chilli – ok. 1/2 łyżeczki – ale lubimy razem z mężem potrawy o bardzo wyrazistym smaku.

Ryż ugotować na sypko.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s