Trufelki cytrynowo-daktylowo-kokosowe

_DSF2864
W weekend odwiedzili nas znajomi, w związku z tym pojawiło się na stole coś kompletnie niedietetycznego.
Słodkie kuleczki zrobiły furorę:)

  • Biała czekolada (1/2 tabliczki) roztopiona z dodatkiem 3 łyżek śmietanki kremówki
  • Paczka mleka w proszku
  • 100g masła
  • 100g suszonych daktyli
  • 100g rodzynek
  • 100g wiórków kokosowych
  • 6 łyżek brązowego cukru (w wersji nieco mniej kalorycznej można dodać stewię – uwaga! stewia jest dużo słodsza od sacharozy)
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka mleka (3,2% lub o mniejszej zawartości tłuszczu)
  • kakao

Roztapiamy masło z cukrem. Dolewamy mleko. Gdy masa zacznie wrzeć dodajemy pokrojone daktyle, wiórki kokosowe, rodzynki, białą czekoladę. Chwilę jeszcze podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masa musi być bardzo gęsta, by udało się ulepić kulki. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Z jednej lepimy kulki i obtaczamy w kakao, do drugiej dodajemy odrobinę dowolnych płatków musli lub prażonych otrębów owsianych – formujemy kulki. I gotowe!

Uwagi:

  • jeśli po wymieszaniu wszystkich składników masa jest dla Was za mało słodka dosypcie cukru
  • mleko w proszku dosypujcie po troszkę, jeśli konsystencja będzie dobra po dosypaniu mniejszej ilości – zaprzestajemy dodawania mleka (w druga stronę, jeśli masa jest zbyt twarda dodajmy mleka płynnego)

Smacznego !!!

_DSF2865

_DSF2872

Reklamy

3 responses to “Trufelki cytrynowo-daktylowo-kokosowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s