Krem z czerwonych buraków

_DSF2835

Krem z buraków czerwonych

Zupa jest smaczna, choć przyznać, że jestem większa młośniczką tradycyjnego barszczu.

Składniki (dla ok. 4 os.):

  • 5-6 średnich buraczków czerwonych
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki biliony warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • pól łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz czarny i sól do smaku

Wykonanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dolewamy wodę. Obrane i pokrojone na ćwiartki buraczki wrzucamy do garnka. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, dolewamy bulion. Na wolnym ogniu gotujemy do miękkości warzywa. Dodajemy ocet winny, wino białe, pozostałe przyprawy. Jeszcze chwilkę gotujemy. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie i miksujemy zupę.
Smacznego!!!

_DSF2833

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s