Kurczak z nadzieniem z podsmażanych kiełków fasoli mung

3a

Na dziś kurczak oczywiście z pysznym nadzieniem i w dodatku „bezkostny”.

Składniki:

     Kurczak  – natarty solą, pieprzem, chilli, słodką papryką

     Nadzienie:

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • odrobina wody do rozmoczenia chleba – ja użyłam do tego celu zupy krem z zielonej soczewicy 🙂
  • garść prażonego słonecznika
  • kiełki fasoli mung
  • pól czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 4 pieczarki
  • pieprz, chilli, sól do smaku

Chleb wcześniej namoczony miksujemy blenderem ze słonecznikiem. Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek czosnek i cebulkę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Jak tylko papryka zmięknie i odparuje nadmiar wody, który powstaje przy duszeniu pieczarek – dorzucamy kiełki i chwilkę podsmażamy. Mieszamy wszystko razem z masą z chleba i słonecznika, dodajemy pieprzu, soli, papryki chilli do smaku.

Nadziewamy masą kurczaka (wcześniej usuwamy wszystkie kosteczki, można oczywiście nadziać kurczaka z kośćmi), dokładnie zszywamy grubą nicią powstałe uszkodzenia skóry.

Kurczaka szczelnie owijamy folią aluminiową i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu w piekarniku lub w garnku dodając wody tak, by sięgała do 1/2 wysokości kurczaka i dusimy na wolnym ogniu. Pieczemy/dusimy przez ok. 1 godz.

3b

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s