Zawijaniec ze szpinakiem i oliwkami

1b

Składniki:

  • 1 kilogram mielonego mięsa (pierś z kurczaka, indyk lub szynka wieprzowa – najlepiej nadaje się chude mięso)
  • 2 jajka
  • 1 dużą garść czerwonej soczewicy
  • 1 duża garść otrębów owsianych (jeśli widzimy, że mięso ma rzadką konsystencję po wymieszaniu dodać jeszcze trochę otrąb)
  • łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki chilli
  • sól do smaku
  • oliwki czarne lub zielone
  • świeży szpinak
  • papryczka chilli
  • ser pleśniowy Camembert lub Brie

Składniki dokładnie mieszamy. Mięso wykładamy na folię aluminiową, rozkładamy w duży prostokąt. Na górę układamy szpinak, później oliwki i ser z powbijanymi do środka kawałkami papryczek (użyłam suszonych). Zwijamy w kształt roladki. Szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku (w zależności od rodzaju mięsa – z szynki wieprzowej do godziny w ok. 190 st. C).

1a

Podawałam mięso z sałatką:

2a

Reklamy

One response to “Zawijaniec ze szpinakiem i oliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s