Dorsz przekładany szpinakiem

rybka

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże filety z dorsza (pokrojone na połówki)
  • pół paczki świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, chilli, papryka słodka gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • sok z 1 cytryny

Szpinak podsmażamy krótko na patelni na oliwie z oliwek z dodatkiem drobno pokrojonego czosnku (ok. 1-2 ząbki) – doprawiamy solą, pieprzem, chilli.

Filety z dorsza obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką, chilli, gałką muszkatołową. Podsmażamy z obu stron na patelni bez dodatku tłuszczu (ok. 15 min.) lub grillujemy;)

Na talerzu układamy kawałek ryby, następnie warstwę szpinaku i kolejny kawałek ryby. Podawałam razem ze startą marchewką z odrobiną soku z cytryny.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s