Kisielowy deser truskawkowo-cytrynowy

truskawka3bSkładniki (na 6 babeczek):

  • pół torebki kisielu cytrynowego (przyrządzamy jak w instrukcji na opakowaniu)
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • ok. 6 łyżek cukru brązowego
  • 300 g świeżych truskawek
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl. gorącej wody
  1. Kisiel przygotowujemy jak w opisie na opakowaniu i studzimy.
  2. Truskawki miksujemy z 3 łyżkami cukru blenderem (jeśli lubicie bardzo słodkie – dodajcie więcej cukru i spróbujcie;)).
  3. Jogurt naturalny mieszamy z pozostałą częścią cukru.
  4. Część sosu truskawkowego odkładamy do polania deseru, do pozostałej części dodajemy połowę jogurtu naturalnego i połowę żelatyny (musi być chłodna) – mieszamy i wylewamy na dno foremek do muffinek. Można dodać drobno pokrojone kawałki truskawek.
  5. Druga warstwa to kisiel połączony z pozostałą częścią jogurtu naturalnego i żelatyną. Można dodać jeszcze łyżkę soku z cytryny – będzie bardziej cytrynowe :)Tą masę wylewamy, gdy pierwsza nieco stężeje.
  6. Wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
  7. Przed podaniem polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy listkiem mięty.

truskawka4b truskawka2b

Reklamy

2 responses to “Kisielowy deser truskawkowo-cytrynowy

    • To akurat szklanka z jack daniels`a – mąż kiedyś kupił sporo szklanek do zdjęć – teraz wykorzystujemy je głównie w kuchni na napoje, soki:) W każdym bądź razie mają bardzo fajny kształt:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s