Mięsna cebulka

kulkiSkładniki (na 4 cebulki):

  • 250g mielonego mięsa (pierś z kurczaka, indyk)
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 garść czerwonej soczewicy
  • 1 duża garść otrębów owsianych (jeśli widzimy, że mięso ma rzadką konsystencję po wymieszaniu dodać jeszcze trochę otrąb)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki chilli
  • sól do smaku

Nadzienie:

  • oliwki czarne lub zielone
  • ser Mozzarella

Składniki dokładnie mieszamy. Formujemy z nich kulki – do środka wkładamy kawałek mozzarelli i oliwki. Umieszczamy na kwadratowym kawałku folii aluminiowej i formujemy coś na kształt cebuli. Do garnka wkładamy „cebulki” i do 1/2 wysokości zalewamy wodą i dusimy tak przez ok. 30 min. Możemy też dusić na parze (np. na nadstawce szklanej, którą umieszczamy na garnku) lub pieczemy w piekarniku (ok. 40 min. w T 190 st. C).

Danie przyrządzamy bez dodatku tłuszczu.e

Podawałam z sałatą masłową polaną jogurtem naturalnym z odrobiną soli i cukru oraz pozostałą 1/2 fasoli z puszki.

kulkia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s