Kubusiowe ciasto z pianką jogurtową

ciastoa
BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 5,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec mąka z dodatkiem proszku do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach aż do połączenia się wszystkich składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut – do tzw. suchego patyczka.

WARSTWA POMARAŃCZOWA:

  • duży pomarańczowy lub brzoskwiniowy sok Kubuś
  • 3 budynie śmietankowe

Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy na biszkopt.

Najlepiej zrobić budyń domowym sposobem – na szklankę soku  łyżeczka mąki ziemniaczanej i łyżeczka pszennej. Mąki rozmieszać w 1/3 szklance soku. Pozostałą część soku zagotować (jeśli uważacie że musi być słodsze dodajcie trochę cukru). Mieszając wlewać sok z mąką. Zagotować.

WARSTWA JOGURTOWA:
  • 2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. gorącej wody
  • 3 płaskie łyżki żelatyny

Źelatynę wymieszać dokładnie w gorącej wodzie i odstawić do wychłodzenia.

Jogurt i mleko miksujemy z cukrem, a na koniec wlewamy schłodzoną żelatynę.

Będą jeszcze potrzebne:

  • 2 paczki Delicji
  • brzoskwinie w puszce
  • 2 galaretki cytrynowe/pomarańczowe

Na warstwie kubusiowej układamy delicje pomarańczowe. Wylewamy masę jogurtową, do której wrzucamy kawałki brzoskwiń z puszki. Wkładamy do lodówki, aż do ścięcia się warstwy jogurtowej. W międzyczasie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu galaretkę i gdy jogurt stężeje wylewamy ją na wierzch ciasta.

ciastob

Reklamy

3 responses to “Kubusiowe ciasto z pianką jogurtową

  1. Pingback: Tort pomarańczowy z masą kubusiową | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s