Domowa wędlina – schab w miodowej zalewie

miesko1a

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • sól

Umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą.

Zalewa:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 łyżka octu winnego estragonowego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 ziarna jałowca
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka chilli

W miseczce mieszamy oliwę, miód i ocet winny. W moździerzu rozcieramy ziarniste przyprawy i liść laurowy i dodajemy pozostałe przyprawy.

Mięso kładziemy na folii spożywczej i polewamy płynnymi składnikami, na koniec po górze posypujemy mieszanką przypraw. Wklepujemy zalewę w mięso. Jeśli lubicie, można do miodowej mieszanki dodać drobno posiekany ząbek czosnku.

Zawijamy szczelnie w folię i odkładamy na ok. 12 godz. do lodówki. Pieczemy w piekarniku lub w garnku z dodatkiem wody (mięso zawijamy w folię aluminiową – zalewamy wodą do 1/2 wysokości, gotujemy ok. 45 min na wolnym ogniu).

miesko3a miesko2a

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s