Pianka chałwowo-cytrynowa

_DSF3136a

Porcja na ok. 6 kubeczków:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie mascarpone (ok. 250g)
  • 1 tabliczka białej czekolada
  • 1 op. chałwy waniliowej
  • 1 żółtko
  • 75 ml białego rumu (ja użyłam Bacardi)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta chilli w proszku
  • żurawina suszona i mięta do dekoracji

Czekoladę i chałwę stapiamy, dodajemy łyżeczkę ciepłej wody i 2 łyżki śmietany. Topimy nad gorącą parą. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy żółtko – UWAGA przy zbyt wysokiej temperaturze może się szybko ściąć. Na koniec dodajemy rum, otartą skórkę z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie chłodne mieszamy z mascarpone.

Ubijamy kremówkę. Przelewamy ją do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy, aby uzyskać jak najbardziej puszysty deser. Wykładamy masę do naczynek, ozdabiamy np. suszoną żurawiną (można wcześniej namoczyć w rumie) i świeżą miętą. Wkładamy na 2 godz. do lodówki.

Smacznego 😉

_DSF3116a_DSF3125a_DSF3124a

Reklamy

3 responses to “Pianka chałwowo-cytrynowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s