Drożdżowe racuchy z pastą z awokado

_DSF3146a Racuchy:

  • szklanka letniego mleka
  • 50 g drożdży (1/2 opakowania)
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka  z dodatkiem cukru. Mąkę połączyć z  roztworem drożdży, solą, jajkiem i resztą mleka. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Na koniec dodać masło i dalej wyrabiać (można masło rozpuścić i dodać ostudzone). Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto nie może być zbyt gęste (gęstość regulujemy dodaniem mąki). Nakładamy łyżką na mocno rozgrzaną patelnie (bez dodatku tłuszczu).

Pasta z awokado:

  • miąższ z 1 awokado
  • 1 opakowanie serku wiejskiego light (ok. 150 g) -jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta dodajcie ok. 100g jogurtu naturalnego i 1/2 łyżeczki cukru, żeby nie było kwaśne)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • można dodać listki świeżej bazylii lub kolendry

Wszystko miksujemy blenderem. Najlepiej podawać od razu, żeby pasta nie straciła naturalnej barwy (ciemnieje).

_DSF3143a

Advertisements

One response to “Drożdżowe racuchy z pastą z awokado

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s