Krem z cukini z grzankami czosnkowymi

zupka2aZupa (porcja dla 4 os.)

  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka chilli w proszku
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • kilka liści świeżej bazylii lub mięty

Grzanki:

  • 2-3 kromki pieczywa pokrojone w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • świeże lub suszone oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina sproszkowanej słodkiej papryki

Cukinię w całości (ze skórą i pestkami) i marchew kroimy w kostkę; na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojone warzywa. Chwilkę podsmażamy i dolewamy bulion. Jeśli warzywa nie są w całości zakryte płynem, dolewamy wody do ich poziomu.Gotujemy, aż warzywa zmiękną – miksujemy blenderem i doprawiamy.

Grzanki: rozgrzewamy suchą patelnię – wsypujemy chleb i 2 ząbki czosnku (nieobrane)  zrumieniamy; w naczyniu rozcieramy zgnieciony czosnek, paprykę i oregano oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Z patelni usuwamy podsmażony czosnek i usuwamy z niego skórkę (można go zgnieść i dodać do świeżego czosnku i oliwy). Gdy chleb będzie podpieczony miksturę z oliwą i czosnkiem dodajemy do chleba i dokładnie mieszamy – uważajcie by nie spalić czosnku. Gdy grzanki uzyskają ładny złoty kolor możemy je podawać ;).

grzanka1a zupka1a

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s