Schab w sosie koperkowym

mieskaaPorcja dla 2 osób:

  • 4 grubsze plasterki schabu – ok. 250 g
  • ząbek czosnku
  • 1/4 średniej cebuli
  • ok. 100 ml śmietanki 18% słodkiej
  • pęczek świeżego koperku
  • peiprz Cayene
  • pieprz czarny mielony
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki białego wina
  • łyżka oliwy z oliwek

Schab kroimy na plastry grubości 1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem Cayene, czarnym, i gałką. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie podsmażamy je na oliwie z oliwek z cebulką i czosnkiem. Gdy mięso nieco się zrumieni dolewamy białe wino, koperek drobno pokrojony, sok z cytryny, a na koniec śmietankę (ostrożnie by się nie zwarzyła). Dusimy na najmniejszym ogniu przez kilka-kilkanaście minut. Doprawiamy i podajemy.

Inna wersja tego dania: mięso (przygotowane jak wyżej) wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą i koperkiem, zalewamy winem i śmietanką (można dorzucić gałązkę majeranku) i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 st. C przez ok. 45 min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s