Indyk w zalewie z czerwonego pieprzu i kopru włoskiego

_DSF3168

Jak wiecie domowe wędliny pojawiają się tutaj dość często – od kilku miesięcy staramy się przyrządzać wędliny w domu,  bardzo rzadko zdarza się nam kupować wędlinę w sklepie (w sumie wyłącznie wtedy, gdy dotyka nas zupełny brak czasu lub totalne lenistwo ;)). Jako, że M gustuje ostatnio w chudej wędlinie z indyka – oto jej kolejna odsłona. Różnicę dostrzeżecie w zalewie – sposób przyrządzenia podobny jak w poprzednich przepisach.

  • ok. 1 kg fileta z indyka
  • sól
  • 3 liście laurowe

Zalewa:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • płaskie 2 łyżeczki miodu (najlepiej spadziowego)
  • 1,5 łyżki ziarenek czerwonego pieprzu
  • 2 – 3 ziela angielskie
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • łyżeczka tymianku

Indyka myjemy, osuszamy, nacieramy solą. W moździerzu rozgniatamy przyprawy do zalewy, dodajemy oliwę z oliwek miód.  Natrzeć zalewą indyka i odstawić owiniętego folią na min. 12 godzin do lodówki. Na samą górę układamy liście laurowe. Obwiązujemy indyka grubą nicią bawełnianą.Delikatnie podsmażamy z jednej strony na oliwie z oliwek, później dusimy dusimy w garnku z dodatkiem wody – zalewamy wodą do 1/2 wysokości.

Dla zainteresowanych poprzednimi przepisami link do zebranych przepisów na domowe wędliny tutaj.

Smacznego!

 

_DSF3173

Reklamy

One response to “Indyk w zalewie z czerwonego pieprzu i kopru włoskiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s