Papryka nadziewana indykiem i napar z mięty

_DSF3189

Składniki (na ok. 4 średniej wielkości papryki):

  • 400 g zmielonej piersi z indyka
  • płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 listki szałwii (drobno pokrojone)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki chilli
  • 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • garść białego ryżu (ja użyłam paraboiled)
  • sól do smaku
  • 4 średnie zielone papryki

Papryki oczyszczamy z pestek. W misce mieszamy wszystkie składniki na nadzienie. Wypełniamy nim środki papryk. Na koniec można przyprószyć wierzch papryki odrobiną parmezanu i pokrojonymi czarnymi oliwkami.

Ja dusiłam papryki w nakładce do gotowania na parze. Ta wersja jest bardziej dietetyczna 🙂 Możecie też włożyć paprykę do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku (warto ładnie odciąć górną część papryki i zrobić z niej „przykrywkę”, poza tym delikatnie natrzeć naczynie oliwą z oliwek i skropić nią paprykę).

_DSF3182

Ostatnio przywiozłam od rodziców miętę – pięknie rośnie w doniczce i ma wspaniały aromat. Robimy z niej napar – zalewamy gałązkę świeżej mięty gorącą wodą (ok. 70 st. C).

Reklamy

3 responses to “Papryka nadziewana indykiem i napar z mięty

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2013·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s