Polędwiczka wieprzowa w miodzie z marynowaną fetą

przystawka2Polędwiczki (proporcje na ok. 10 plastrów)

  • polędwica wieprzowa (pokrojona na plastry grubości ok. 1,5-2 cm)

zalewa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki chilli sproszkowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru

Składniki zalewy dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Zalewamy nią pokrojone kawałki polędwicy i odstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. Po wyjęciu obsmażamy kilka minut na wolnym ogniu (muszą być dosmażone, ale trzeba uważać by nie były za suche i twarde). Miód powinien utworzyć delikatną, połyskującą powłokę.

przystawka3Marynowana feta

  • ok. 200-250 g fety
  • oliwa z oliwek
  • suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • papryczka chilli

Do czystego, sparzonego wcześniej wrzątkiem słoiczka wkładamy pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawami fetę. Zalewamy oliwą z oliwek, aż dokładnie przykryje wszystkie kawałki fety. Dorzucamy jeszcze papryczkę chilli w całości. Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

przystawka4

Przystawkę robi się bardzo prosto – na kawałek polędwicy kładziemy kostkę marynowanej fety i gotowe.

Smacznego!!! przystawka1 wino1A do tego idealnie pasujące czerwone wino z RPA.

Reklamy

2 responses to “Polędwiczka wieprzowa w miodzie z marynowaną fetą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s