Canelloni z mielonym mięsem, cukinią i papryką

makaron2Kolejna odsłona dań z makaronem – tym razem cannelloni.

Składniki: (porcja dla 4 osób)

  • makaron cannelloni (liczba rurek zależna od ilości zużytego farszu)
  • ser feta
  • ser żółty (ja użyłam goudy)
  • sos beszamelowy – przepis tutaj
  • 500 g zmielonej wieprzowiny (szynka/karczek)
  • puszka pomidorów bez skory/ w sezonie świeże pomidory (4-5 sztuk)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, startą na grubej tarce cukinię (ja rozkawałkowałam ją w pojemniczku z dodatkowym ostrzem z zestawu do blendera) i pokrojoną w bardzo drobną kostkę paprykę (1/2). Chwilę podsmażamy i dodajemy odrobinę wody oraz przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odstawiamy garnek na chwilę, by farsz wystygł. Nadziewamy nim makaron i układamy jedną warstwę w naczyniu żaroodpornym.

W międzyczasie blenderem miksujemy pomidory z puszki (lub świeże, obrane ze skóry), pozostałą paprykę i jeden ząbek czosnku. Doprawiamy solą. Tak przygotowany sos wylewamy na cannelloni. Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min.

Teraz przyda się sos beszamelowy. Przepis znajdziecie tutaj. Sos wylewamy do naczynia z makaronem, rozprowadzamy równo po górze makaronu. Posypujemy odrobiną fety i posypujemy startym żółtym serem. Na koniec można ozdobić ser odrobiną chilli i oregano. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 min. (zobaczcie na opakowaniu z makaronu jak długo należy piec – są różnice między producentami makaronu – i ewentualnie skróćcie ten etap pieczenia, żeby makaron za bardzo się nie rozgotował).

makaron3makaron1

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s