Deser jagodowo-truskawkowy

pianka3Porcja na ok. 6 kubeczków:

  • 0,5 L śmietany 30%
  • 2 białe czekolady
  • 1 żółtko
  • szklanka jagód
  • pół szklanki truskawek
  • 2 łyżki cukru

Czekoladę stapiamy, dodajemy łyżeczkę ciepłej wody i łyżkę śmietany kremówki. Topimy nad gorącą parą. Gdy uzyskamy jednolitą strukturę czekolady, dodajemy żółtko – UWAGA, żeby nie było za wysokiej temperatury, bo je zetniemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

W osobnym naczyniu miksujemy jagody i truskawki z cukrem.

Ubijamy kremówkę i łączymy ją z czekoladą. Na koniec dodajemy owocowy mus. Rozkładamy do kubeczków i wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.

pianka2 pianka1

Reklamy

4 responses to “Deser jagodowo-truskawkowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s