Podudzia z kurczaka w słodko-kwaśnej zalewie

kurczak2Kolejny prosty przepis na danie typowo obiadowe lub na grilla. Jak sami zobaczycie w zalewie jest sporo ostrych przypraw, jeśli nie lubicie zbytniej ostrości po prostu usuńcie z przepisu chilli.

Składniki:

  • pół kilograma podudzi z kurczaka obranych ze skóry

Zalewa:

  • 1/2 cebuli
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki whisky
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki chilli sproszkowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Na oliwie i maśle sklarowanym podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią dodać przyprawy i chwilkę podsmażyć. Odstawić z ognia, dodać pozostałe składniki i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Gdy ostygnie zalać nią obrane wcześniej ze skóry kawałki kurczaka. Włożyć na około 12 do 24 godziny do lodówki. Po tym czasie nałożyć podudzia na rozgrzaną patelnię, razem z zalewą i podsmażyć przez kilka minut. Przykryć pokrywką i dusić, aż mięso będzie miękkie. Ewentualnie doprawiamy solą. Na koniec odparowujemy nadmiar „sosu”.

Podudzia podawałam z podsmażonymi na oleju ryżowym kawałkami papryki i ziemniakami z dodatkiem rozmarynu. ziemniaki1papryka1 ziemniaki2kurczak1

Reklamy

One response to “Podudzia z kurczaka w słodko-kwaśnej zalewie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s