Muffinki z jagodami

muff1Muffinki – chyba najprostsze ciasto i nieograniczone możliwości jeśli chodzi o dodatki. Przepisów w sieci mnóstwo, tak naprawdę pewnie każdy pyszny. Ja zwykle bazowe ciasto robię tak jak w tym przepisie, zmieniam tylko dodatki i ewentualnie nie dodaję cukru jeśli mają być wytrawne. Tym razem muffinki z jagodami (borówkami). Ciasto jest bardzo żółte  – zawdzięcza to swojskim jajom.

Składniki (ok. 9 muffinek):

Podstawowe ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju lub stopionego masła
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli

Dodatki:

  • łyżka soku z cytryny
  • odrobina startej skórki z cytryny
  • 3/4 szklanki borówek (jagód)

W osobnych naczyniach umieścić składniki suche i mokre, a następnie wszystko razem połączyć i wymieszać na gładką masę.

Sama robię wszystko w jednej misce i nie przywiązuję wagi do kolejności umieszczania składników w naczyniu – i tak zawsze  wychodzą pyszne.

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste dodajcie, odpowiednio, troszkę mąki lub mleka.

Na koniec do masy dodajemy borówki (można je oprószyć delikatnie mąką – wtedy nie opadają na dno). Możecie borówki dodać bezpośrednio po wylaniu ciasta do foremek (ok. 1 łyżka / foremkę).

Foremki wypełniamy do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 25 min. (zawsze sprawdzam patyczkiem czy są dobre). muff2

Smacznego 😉

Advertisements

6 responses to “Muffinki z jagodami

  1. Pingback: Muffinki z powidłami dyniowo-jabłkowymi | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s