Powidła dyniowo-jabłkowe

dynia2Dziś troszkę jesiennie – przetwory sezonowe 😉 Rok temu były powidła dyniowe, tym razem dyniowo-jabłkowe. Wersja jest dużo szybsza niż ta zeszłoroczna. Starta dynia szybciej się zredukowała. Smakuje naprawdę dobrze 😉

Na ok. 3 słoiczki:

  • 1,5 kg dyni startej na grubej tarce
  • 5 średnich jabłek (również startych na grubej tarce)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 szklankami cukru

Na patelni z grubym dniem dusimy startą dynię i jabłka. Po ok. 15 min. dodajemy cukier i dalej dusimy na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy odparuje nadmiar wody odstawiamy. Po jakimś czasie (ja zwykle robię to na drugi dzień) podsmażamy jeszcze raz – masa musi być bardzo gęsta. Przekładamy powidła do słoiczków i wekujemy. dynia4 dynia1

Reklamy

2 responses to “Powidła dyniowo-jabłkowe

  1. Pingback: Muffinki z powidłami dyniowo-jabłkowymi | Kuchcikownia·

  2. Pingback: Kruche babeczki z powidłami dyniowo-jabłkowymi | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s