Muffinki z powidłami dyniowo-jabłkowymi

muff2_3 Podstawowe ciasto jak w przepisie na muffiny z borówkami:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju lub stopionego masła
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli

plus:

  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

W osobnych naczyniach umieścić składniki suche i mokre, a następnie wszystko razem połączyć i wymieszać na gładką masę. Wypełniamy foremki do ok. 2/3 dodajemy łyżkę powideł dyniowo-jabłkowych.

Kruszonka – najlepiej mąka w stosunku do cukru 2:1 i tyle samo co cukru – masła, czyli np.

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

i w zależności od tego jak dużo kruszonki potrzebujemy, dodajemy w proporcjach 2:1:1 składniki w większej ilości.

Posypujemy po górze babeczki i pieczemy ok. 30 min. w 200 st. C

muff2_2 muff2_1

Reklamy

3 responses to “Muffinki z powidłami dyniowo-jabłkowymi

  1. Pingback: Lekki drożdżowiec z jabłkami i kruszonką | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s