Wiśniówka – nalewka z wiśni

nalewka2Wiśniówka to chyba jedna z moich ulubionych nalewek. Zawsze robimy ją na wiśniach z pestkami. Tak, wiem – sławetny kwas pruski, który wydziela się z pestek jest szkodliwy – ale taką robimy od lat 😉 Bezpieczniej jest po prostu wydrylować wiśnie.

3 litrowy słoik wypełniamy wiśniami przesypanymi cukrem (ok. 1 kg) do ok. 3/4 wysokości. Odstawiamy na kilka dni, co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie dodajemy alkohol (1 L wódki i ok. 1/2 L spirytusu). Odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne miejsce.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s