Ciasto pleśniak

ciasto1Kruche ciasto:

  • 60 dkg mąki
  • 8 dkg cukru pudru
  • 1 1/2 kostki margaryny/masła
  • 6 żółtek
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Piana:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Poza tym:

  • dżem (najlepsze są powidła śliwkowe)
  • rodzynki

Łączymy składniki na ciasto kruche i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Wkładamy ciasto do lodówki (ja jedno jasne i ciemne ciasto wkładam do zamrażarki  – bardzo ułatwia to potem tarcie ciasta).

Formę wykładamy jasnym ciastem, smarujemy tą warstwę dżemem, posypujemy rodzynkami. Następnie trzemy ciemne ciasto na grubych oczkach tarki.

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru i dalej ubijamy do momentu uzyskania gęstej masy. Wylewamy pianę na ciemne starte ciasto. Teraz należy zetrzeć na pianę białe ciasto.

Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min.ciasto2

Advertisements

5 responses to “Ciasto pleśniak

      • Oj, to ciasto daje faktycznie całkiem sporo możliwości. Lubię piec, ale jeśli mam wybierać to… wolę gotowe 😉 Na jabłkowego pleśniaka do mamy, na śliwkowego – do koleżanki 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s